Rubriky
Forendors tipy Nastavení Propagace

Tipy na monetizaci vzdělávacího obsahu

Jste učitelé, lektoři, nebo umíte něco skvělého, co byste rádi předali ostatním? Dumáte nad tím, jak natáhnout den na víc hodin, abyste mohli rozšířit kapacitu a sdílet své vědomosti s větším počtem studentů? Zapojte se do creators economy a vytvářejte obsah, který může být dostupný více lidem současně.

Nevíte, jak na to?  Připravili jsme pár tipů, které vám ukážou možnosti, kterých je spousta. Stačí si jen vybrat ty, které vašemu konceptu i vaší osobnosti sednou nejlépe.

Video příspěvky

Jestliže je součástí vaší práce vytváření návodů, jak něco vyrobit, nakreslit, opravit nebo nastavit, nespokojujte se s pouhým textem. Vytvořte video návod! Je to jednoduché a je to ta nejjasnější forma, ve které jdou vaše znalosti předat.  Jak fungují videa na Forendors?

Tip Forendors: Pokud vytváříte video návod poprvé, zajistěte si „pokusného králíka“. Ideálně někoho, kdo o daném tématu moc neví, ale kdo vám dokáže dát kvalitní zpětnou vazbu. Zpětná vazba vám pomůže připravit návod tak, aby byl jasný a srozumitelný i pro širší publikum.

Audio příspěvky

Jste lektoři cizího jazyka? Zkuste pro své studenty nahrát poslechové audio příspěvky nebo vytvořit podcast. Pokud si navíc na svém profilu v nastavení aktivujete funkci audio RSS, vaši studenti budou mít možnost si poslechová cvičení pustit ve své oblíbené podcastové aplikaci třeba i offline. 

Tip Forendors: Nahrajte několik krátkých poslechových cvičení na témata využitelná v běžném životě, která si vaši podporovatelé můžou denně na pár minut poslechnout a pravidelně tak jazyk procvičovat třeba u mytí nádobí.

Newsletter

Veškerý obsah, který na Forendors publikujete, chodí současně vašim sledujícím i do e-mailu ve formě newsletteru (pokud si tato upozornění nevypnuli). Využijte této funkcionality a sdílejte s nimi pravidelné tipy, cvičení, či zajímavé články, které doplní vaši výuku. 

Tip Forendors: Vytvořte takový newsletter, na který se vaše komunita bude vždycky těšit. Pokud v něm budete odkazovat na externí články, připište rovnou i kolik času čtení článku zabere. A nebojte se zeptat, jaká témata vaši komunitu zajímají a obsah tomu přizpůsobte.

Livestream

Chcete udělat lekci interaktivnější? Vyzkoušejte livestream, během kterého můžete názorně ukázat, jak se co dělá, vysvětlit problematiku, nebo odpovědět hromadně na dotazy, které dostáváte. Výhodou livestreamu je okamžitá zpětná vazba vašich podporovatelů, takže můžete reagovat na jejich komentáře přímo během vysílání.

Tip Forendors: Livestreamový příspěvek můžete na Forendors vytvořit i několik měsíců dopředu. Vyzvěte svoje podporovatele, aby vám k příspěvku do komentáře napsali případné dotazy. Budete je mít na jednom místě, během livestreamu si je můžete zobrazit a rovnou na ně odpovědět.

Online setkávání

Poznejte svou komunitu! Někdy je fajn vědět, kdo je na druhé straně, proč tedy neuspořádat nějaké online setkání? Využijte k tomu některý z dostupných komunikačních kanálů (Google Meet, MS Teams, Zoom, Skype,…) a dejte svým podporovatelům na Forendors vědět, kde a kdy vás můžou virtuálně potkat v rámci online hodiny.

Tip Forendors: Online setkání můžete využít i jako pravidelné „konzultační hodiny”, kdy vaši podporovatelé mohou přijít s rychlým dotazem nebo vás jen pozdravit.

Buďte dostupní

Dejte svým podporovatelům vědět, že vám mohou přes Forendors poslat soukromou zprávu a zprávy pravidelně sledujte, abyste mohli včas zareagovat.

Sdílejte materiály

Chcete sdílet pracovní listy, slovíčka nebo třeba přehledy gramatiky? Nemusíte řešit externí úložiště – nahrajte soubory přímo na Forendors jako přílohu. Vašim podporovatelům příloha dorazí i do e-mailu společně s novým příspěvkem.

Využijte možnosti jednorázového finančního příspěvku

Sdílíte obsah, který je veřejně přístupný? Vaše komunita vám může poslat jednorázový příspěvek. Dejte své komunitě vědět, že možnost jednorázového finančního příspěvku je také fajn podpora vaší práce třeba krátkou zmínkou na konci svého článku.

Všechny možnosti, které jsme právě zmínili, se dají krásně kombinovat podle potřeby. Jestli jste aktivní i na jiných sociálních sítích, můžete obsah propojit i s krátkými kvízy např. ve stories na Instagramu. A pokud hledáte inspiraci, podívejte se, jakým způsobem připravují svůj obsah ostatní Forendors tvůrci v kategorii Vzdělávání.


Tudy se jde zpět na Forendors.