Rubriky
Povídali jsme si s...

Radio Zeitung: Jaké to je přecházet z jiné platformy na Forendors

Jestliže se na Forendors už nějakou dobu pohybujete a nebo nás sledujete na sociálních sítích, určitě už jste zaznamenali i jméno Starý Mrzout a jeho Radio ZEITUNG. Starý Mrzout je nejznámější mukačevský rapper a jeho vysílání patří mezi klenoty českého internetu. Dělá živá vysílání i podcasty a na Forendors je od začátku našeho vzniku. 

Než jsme spustili Forendors, tvořil Mrzout na Patreonu a tak jsme se ho zeptali na pár otázek, jaký je rozdíl mezi námi a Patreonem z jeho pohledu, jak složitý byl přechod a jakým způsobem tuhle změnu komunikoval svým fanouškům. 

Pro ty, co tě neznají – co na Forendors tvoříš za obsah?

Děláme „radio” – to znamená jak živá vysílání, tak i podcasty. Do toho jsem nejznámější mukačevský rapper, takže tu vydávám i nový tracky. Chtěl bych dělat víc, ale jsem dost omezený tím, že se zatím musím živit opravdovou prací. Ale už chybí jen 500 nových a hlavně platících (!!) posluchačů a můžu jít do důchodu a vysílat klidně dvakrát denně. 

Jak dlouho jsi byl na Patreonu?

Na Patreonu jsem od srpna 2019.

Máš docela slušnou uživatelskou základnu a na twitteru spoustu fanoušků – kolik jsi měl na Patreonu předplatitelů?

Předplatitelů bylo v součtu nejvíc kolem 530, kolísá to mezimesíčně a já jsem to moc nesledoval. Lidé přicházejí, po měsíci zklamaně nebo znechuceně odcházejí, přicházejí další. Někteří zapomenou obnovit platbu, nebo nemají zrovna na rozhazování, nebo toho už platí na netu tolik, že něco vyškrtnou, atd. 

To je hodně slušné číslo. Proč jsi se rozhodl přejít na Forendors a publikovat u nás?

Tak zaprvé – znám Deny (Denisa Hrubešová, zakladatelka Forendors) a příběh okolo vzniku Forendors. Mám rád film Rocky a další sportovní filmy o outsiderech, takže to byla jasná věc. Chtěl bych se postupně přesunout komplet na Forendors, ale bude to ještě trvat, nebo se to taky nemusí podařit vůbec a budu muset udržovat obě platformy. Většina mých „koncesionářů“ je se mnou už dlouho a já je nehodlám násilím tlačit do nějakých změn. Pravidelně připomenu, že jsem tam i tam a nechávám na nich, která platforma je pro ně příjemnější. Taky jsme ještě všichni čekali na některé pro nás důležité funkce, jako je třeba privat RSS link pro poslech podcastů, které ale tvůrci Forendors pilně dodělávají, takže super. 

Zadruhé – Forendors mi přijde uživatelsky lepší – např. videa (už a zatím) sice nedělám, ale pokud bych začal, mohu je nahrát přímo na Forendors a nemusím je jen sdílet z nějaké další platformy. To Patreon neumí.

Další důvod přechodu je, že to je platforma hlavně pro česky tvořící autory, ať už audio, video nebo text, takže věřím, že tam nakonec bude to nejlepší z Česka a já. Sdílím linky hlavně na Forendors, protože se nenápadně snažím o ten přechod a chci taky nalákat nové lidi, kteří měli třeba nějaký osobní problém s placením do zahraničí. Důchodce jako já a podobně.

Jak komunikuješ s posluchači a kde všude odkazy na svoji tvorbu sdílíš?

Ke komunikaci s posluchači využívám jak kanál na Patreonu, tak na Forendors – tady se jedná třeba o oznámení o chystaných pořadech, nějaká další komunikace probíhá na Twitteru a Discordu, ale moc to netlačím – nejsem úplně vzorem „selfpromoušnera“. Myslím si, že náš obsah není pro každého a doufám, že ti praví si to najdou. Náš Discord kanál pro posluchače je naprosto skvělé místo, kam lezou lidi, co jsou na stejné vlně jako my a žije to tam klidně i bez nás. Jiné sociální sítě nemám. 

Jak složitý ti přijde přechod z Patreonu na Forendors? Ztratil jsi nějaké posluchače? Jaká je zatím odezva?

Přechod na Forendors ještě není dokončený, takže těžko říct, jestli nějaké původní posluchače z Patreonu ztratím. Určitě vím, že někteří už přešli na Forendors a určitě už na Forendors přišli i zcela noví posluchači. Přechod na Forendors komunikuju především tak, že je to česká služba, je česky a platí se českýma korunama. A že já dostanu víc peněz, protože poplatky jsou oproti Patreonu nižší. 

Jak se ti na Forendors líbí? Co jako uživatel oceňuješ a co bys třeba změnil?

Uživatelsky jsem neměl s Forendors problém, přestože jsem línej boomer a nejsem technický typ. Takže i když jsem byl zvyklý na malinko odlišný systém, proběhlo to bezbolestně. Forendors je pořád nová platforma a já vidím, jak její zakladatelé chtějí službu posouvat a zlepšovat. Takže naše rozmazlené požadavky postupně zapracovávají. A baví mě komunikace ze strany Deny, je to takové… lidské prostě.

Kolik sledujících máš v současné době na Forendors a kolik z toho jsou předplatitelé?

Aktuálně mám 87 sledujících, z toho 67 platících.

A jak si stojí Forendors po finanční stránce oproti Patreonu?

Viděl jsem nějakou tabulku, kde se poplatky Patreonu blížily až ke 30 %. U Patreonu měl na konečný výsledek v korunách vliv třeba i kurz koruny, poplatky na paypalu a tak, takže se „po cestě“ vždycky dost peněz někde rozpustilo. Na Forendors je to 15 %, díky přehledné peněžence vím v každou chvíli, jak si stojím, dostávám detailní výpisy a můj účetní je taky spokojenější, protože má v ruce přesné podklady. A čím míň práce má člověk s papírovýma hovadinama, tím líp. Musím pochválit taky možnost jednorázových plateb za konkrétní dílo, pár cvoků už mi takhle poslalo nějakou tu korunu. 

My moc děkujeme Mrzoutovi za to, že se nám svěřil a jsme rádi, že je s Forendors spokojený on i jeho účetní. 

A na závěr jedna zpětná vazba na Radio ZEITUNG od jednoho z koncesionářů. 


Tudy se jde zpět na Forendors.