Rubriky
Povídali jsme si s...

Michelle Losekoot: Věřím, že když něco děláš nejlíp, jak umíš, přinese to výsledky

Michelle Losekoot je žena, kterou pravděpodobně není třeba moc představovat. Všichni, kdo se alespoň občas mihnou světem sociálních sítí, o ní určitě slyšeli. Michelle je lektorkou oblíbených školení Jak na sítě, spoluautorkou dvou knih (Bez jablkaJak na sítě) nebo třeba úspěšného projektu Posviť si. My jsme si s ní povídali mimo jiné i o tom, proč je na Forendors, jaké projekty ji čekají v roce 2022 a na jaký obsah se u ní můžete těšit.

Tvoje práce je různorodá, ale hodně se točí kolem kreativních činností. Měla jsi hned jasno, co bys chtěla dělat, nebo to byla delší cesta?

Všechny práce, který jsem kdy dělala, měly jedno společný: vymýšlela jsem v nich nový věci. Směr byl tedy vždycky stejný, jen cesty se různě proměňovaly. Dělala jsem v novinách, magazínech, vedla vlastní textilní firmu i PR agenturu. Napsala pár knížek, mraky článků, spoustu blogů, stovky příspěvků. Ale všechny profese, který jsem si kdy vyzkoušela, vždycky spojovaly dvě otázky: Jak by tohle šlo udělat líp? a Kdo řekl, že to musí být takhle?

Kreativní proces je pro tvorbu nezbytný. Máš nějaký tip, jak ho podpořit?

Každý tvoří jinak, není na to jednotný návod. To, co funguje mně, nemusí fungovat nikomu jinému. Čím víc kreativitu studuju, tím větší k ní mám respekt. Proto jsem si ji taky vybrala jako téma obsahovýho seriálu na Forendors. Klíčem k pochopení svého tvůrčího procesu je poznat dobře sám sebe. Kdy jsem ve flow? Co k tomu potřebuju? Co mě inspiruje? Co mi pomůže, když mám krizi? Být kreativní na povel neni jednoduchý, nicméně se to jde naučit.

Jak ses o Forendors dozvěděla a proč ses rozhodla tvořit právě u nás?

Spoluzakladatelka Forendors Deny, je moje blízká kamarádka. Známe se přes deset let, kdysi jsme se potkaly na Twitteru. Když Deny s kolegou Davidem finišovali Forendors, mohla jsem jim krátce koukat pod ruce. Líbilo se mi, jak nad věcma přemýšlí a jak to dělají, a tak jsem si vybrala ze všech ostatních platforem pro tvůrce právě Forendors. Věřím, že pokaždý, když otevřeš peněženku, vybíráš si, jakej chceš tvořit svět. A já chci pomáhat vytvářet svět, ve kterým dají dva kamarádi výpovědi ze svých stabilních a dobrých zaměstnání, zavřou se na rok doma a jen ve dvou, v podstatě na koleni, vytvoří celou novou sociální síť. Čistě proto, že věří, že lidi by se měli živit tím, co je baví.

Od chvíle, co jsi na Forendors publikovala první článek, jsi trhla rekord v počtu podporovatelů. Lidi tě rádi čtou. Jakým způsobem buduješ svou komunitu a jak s nimi komunikuješ?

Všichni chceme rychlé návody: na štěstí, úspěch, budování komunity i břišní svaly. A já ani jeden ten návod nemám, bohužel. Věřím, že když něco děláš nejlíp, jak umíš, přinese to výsledky. A věřím, že abys byl zajímavej, musíš se zajímat. A tak to dělám. Dělím se se svou komunitou o svý úspěchy i faily a o vše, co objevím. Protože si myslím, že sharing is caring. A komunita mi to oplácí. 

Jak dlouho ti trvalo dát dohromady koncept, který na Forendors tvoříš?

Všechny věci, který dělám, se mi rodí v hlavě dlouho. Na nápady nespěchám. O placeném obsahu jsem přemýšlela poslední dva roky, až Forendors (čti Denisa) mě donutilo o tom začít uvažovat navážno – dát si dohromady ideu, tým a tak dále. Jsem člověk, který si dvakrát rozmyslí jakýkoliv závazek, a veřejně se upsat k vydávání pravidelného obsahu, za který lidé budou platit, je pro mě velký závazek. A velká zodpovědnost. S každým novým upozorněním o novém podporovateli trochu nadskočím s myšlenkou: Ježiši! Musím jít něco napsat!

Víme o tobě, že se často pouštíš do nových projektů. Co tě čeká v roce 2022?

Neplánuju spustit žádný nový projekt, chci věnovat energii do věcí, které už běží. Chci celý rok tvořit na Forendors dva obsahové seriály #nacteno a #okreativite, obohatit www.posvitsi.cz o další sety dobrých otázek, tvořit odborné věci a semináře pro naši komunitu v digitalni.jaknasite.cz a najít si čas na psaní svého blogu www.tesnevedle.com. To stačí 🙂

Na Forendors máš v tuhle chvíli dva hlavní koncepty – #okreativite a #nacteno. Chystáš letos ještě něco dalšího, na co by se mohli Forendors fanoušci těšit?

Všechny věci, které budu tenhle rok na Forendors tvořit, budou spadat do obsahových seriálů #okreativite nebo #nacteno. V rámci knižních rešerší se podíváme na copywriting, tvůrčí psaní, vztahy, rozhovory, smysluplnost, šťastný život a kreativitu. A nezůstaneme jen u knih, hned další #nacteno například nebude o knihách, ale o kurzech, školeních a workshopech. Vzdělávat se totiž přece nemusíte jen z knih 🙂 V rámci #okreativite budeme celý rok zkoumat, jak žít kreativnější život a jak po malých krůčkách zlepšovat své kreativní myšlení. V každém textu tedy kromě trochy teorie čtenáři najdou i tipy, triky a drobná cvičení.

Co bys poradila začínajícím tvůrcům?

Ať jsou sami sobě tím nejlepším šéfem, kritikem i fanouškem.

Jak vidíte, máte se na co těšit 🙂 My Michelle moc děkujeme za rozhovor a těšíme se na další její příspěvky obsahových seriálů #okreativite a #nacteno, protože oba rozhodně stojí za sledování.


Tudy se jde zpět na Forendors.