Rubriky
Povídali jsme si s...

Gabriela Zim: Z úspěšného Instagramu k úspěšnému účtu na Forendors

Na Forendors máme tvůrce z různých kategorií a odvětví. Někteří sdílejí svou tvorbu jako takovou, jiní nabízejí své know how. Jedním z takových tvůrců je i Gabi Zim, která začínala jako módní stylistka. Kam se její profese od té doby posunula, proč je na Forendors a co chystá do budoucna, se dozvíte v následujícím rozhovoru. 

Gabi, pro ty, kteří tě na Forendors ještě nezaznamenali, mohla bys nám říct, kdo jsi a jaká je tvoje práce?

Říct, že jsem módní stylistka mi po pár posledních letech už přijde bolestně nedostačující, ale jsem prostě někdo, kdo pomáhá ostatním najít smysl v jejich vlastních šatnících. Občas mi někdo řekne, že je to povrchní, ale nemáte ani tušení, jak daleko od pravdy tohle tvrzení je. Změna stylu a celkově oblékacích i nakupovacích návyků je doslova sondou do duše a občas si u toho dokonce připadám víc jako psycholog, než cokoli jiného.

Co u nás tvoříš za obsah?

Na Forendors tvořím obsah, který se zabývá právě módou, stylem, problémy s oblékáním, ale také tím, jak se společnost na některé styly oblékání dívá. Poslední dobou se mnou například silně rezonuje téma všudypřítomného hejtu. Následky nepromyšlených nebo naopak úmyslně zraňujících slov, které si ženy i muži v dnešní době musí vyslechnout o svém vzhledu/oblékání/postavě/účesu/whatever jsou přesně tím, co potom musím z hlav svých klientů pracně odstraňovat. I to je důvod, proč využívám svého hlasu na Forendors, abych sdělila světu (nebo alespoň svým předplatitelům), že nechat se urážet, posuzovat a manipulovat od ostatních není ok, a že osobní styl je o tom, aby se v něm oni OSOBNĚ cítili dobře. Nehledě na názor kolegyně, manžela, maminky, kamarádky apod.

Máš nějakou předchozí zkušenost s monetizací své tvorby?

Už nějakou dobu pořádám kurzy (online, osobní) přes stránku Naučmese, ale vždycky to pro mě byl spíš fajn způsob, jak něco uspořádat a nemuset se patlat s žádnou administrativou, než vyloženě zdroj příjmu. S jinou platformou typu Forendors ale zkušenosti nemám. Nějak jsem si ještě donedávna nedokázala představit, jak bych mohla svůj obor a svoje know how převést do online světa.

Co tě přivedlo na Forendors a přesvědčilo o tom, že to zkusíš?

Samozřejmě zvědavost, ale taky touha předat dál něco z toho, co dobře znám a ukázat lidem, že stylisti nejsou jenom nafrnění kámoši celebrit, ale úplně normální lidi, kterým může napsat o pomoc kdokoliv.

Jsi na Forendors od jeho spuštění, co se ti u nás líbí, co oceňuješ?

Jsem nadšená! Vážně! Forendors je pro mě neskutečně příjemný a intuitivní prostor (navíc v češtině!), kam můžu odkládat svoje myšlenky a názory a ještě mi za to jednou měsíčně přijdou peníze. Co víc si přát.

Než jsi přišla na Forendors, měla jsi už vybudovanou nějakou komunitu na jiných sociálních sítích, nebo jsi začínala od nuly?

Mám pár tisíc sledujících na Instagramu, kde jsem navíc docela aktivní, takže věřím, že právě odtud přišla většina mých podporovatelů.

Jakým způsobem buduješ dál svou komunitu?

Jak už to u mě bývá, objevila jsem v roce 2021 Ameriku, začala jsem natáčet víc stories, pustila se do reels a dala followerům mnohem větší vhled do mého osobního života. Na nic si nehraju, moc nepřetáčím a v podstatě vůbec nestříhám – když se přeřeknu, tak se přeřeknu. A to podle mě ukazuje lidem, že styling je normální obor, o kterém se můžeme bavit a o který se můžou zajímat, i když nejsou J Lo (Jennifer Lopez). Jsem neformální, přátelská a praštěná, pokecám si s kýmkoliv a tak se najednou všichni přestanou bát, uvědomí si, že mají milion otázek a že je téma osobního stylu vlastně baví (aby ne, když se oblékáme každý den). Tyhle lidi pak z mého Instagramu nasměruju sem, kde čtou moje články, poslouchají audia, soutěží o místa v kurzech a dávají si dohromady střípky z toho, co jim na jiných sociálních sítích neřeknu (protože know how na stromech neroste, že jo).

Kolik máš v současné době sledujících na Forendors a kolik z toho je podporovatelů?

Aktuálně mám 37 sledujících a z toho 27 podporovatelů – na to jsem se musela jít radši podívat, protože podporovatelé pořád naskakují. A pokaždé, když mi cinkne e-mail, že přibyl někdo nový, mám z toho Vánoce. 🙂

Na co se můžeme do budoucna těšit – plánuješ něco speciálního?

Nechci ještě nic slibovat, protože to nemám úplně promyšlené, ale protože jsem největší milovník Vánoc na světě a už teď doma svítím zásadně světýlky, pálím svíčku s vůní svařáku a vymýšlím dárky pro své blízké, určitě se tady nakonec objeví témata jako „Jak se obléknout ke stromečku“, „Jak se obléknout na vánoční večírek“, „Jak si vybrat vánoční svetr“ a tak. Ale uvidíme, nechte se překvapit 🙂

Za Forendors Gabi moc děkujeme a přejeme jí, aby se vydařily nejen Vánoce, ale i všechny její plány.


Tudy se jde zpět na Forendors.